Zelf een tapijt of vloerkleed reinigen

tapijt reinigen hoogvlietEen vloerkleed of tapijt reinigen is een lastig klusje. Dit zelf doen is niet altijd verstandig. Wel is het goedkoop. Doordat veel mensen het toch zelf willen doen hieronder wat tips. Zo kunt u uw vloerkleed of tapijt op een verantwoorde manier zelf reinigen.

Vloerkleed Droogreiniging

Deze methode is wat ouder. U strooit of schrobt dan een speciale poeder over het tapijt. Deze zijn in diverse (web)winkels te koop. Nadat u deze in het tapijt of vloerkleed hebt geschrobd of gestrooid , zuigt u de korrels weer met de stofzuiger op. Met deze methode kunt u uw tapijt weer fris krijgen. Erge vlekken gaan er hierdoor niet uit. Een ander nadeel is dat er altijd wat reinigingsmiddel in het tapijt of vloerkleed blijft liggen. Hierdoor wordt het tapijt of vloerkleed weer vies. Regelmatige herhaling van deze methode is niet goed voor uw tapijt of vloerkleed.

Tapijt reinigsapparaat kopen of huren

Deze methode is wat beter dan de droogreinigingsmethode. In doe het zelf zaken kunt u een reinigsapparaat kopen of huren. Dit zijn vaak schomponeer machines waarmee u reinigmiddel in het tapijt spuit en weer in het apparaat zuigt. Deze methode moet wel op de juiste manier worden uitgevoerd.
Tips hierbij zijn dat u, voor u begint met reinigen, ervoor zorgt dat het tapijt of vloerkleed helemaal droog is. Dit zorgt ervoor dat schimmel geen kans heeft. Ook duurt het drogen van het tapijt langer als het kleed of tapijt van tevoren niet droog genoeg was. Het resultaat van het reinigen wordt zo ook beter. Dit doordat er geen kans is voor vuil ,dit trekt in het tapijt als deze niet droog is van tevoren.
Ook is het verstandig om de klus in één keer af te maken. De ruimte om het tapijt heen moet schoon zijn. Als u uw tapijt of kleed maar voor de helft reinigt en de volgende dag weer verder wilt gaan , is dat niet verstandig. Doordat het kleed dan maar voor de helft gereinigd is, hebben schimmels vrij spel.

Zelf tapijt reinigen goedkoop of duurkoop?

Zelf tapijt reinigen kan goedkoop zijn. Daarbij is het wel belangrijk dat de reiniging goed verloopt. Als u twijfelt, is het verstandig om het reinigen van uw tapijt of vloerkleed toch uit te besteden. U wilt immers niet het risico lopen op een kapot tapijt of vloerkleed. In zo’n geval is het zelf reinigen toch duurkoop. U moet namelijk weer een nieuw tapijt kopen om de oude de vervangen. Het laten reinigen van het tapijt of vloerkleed is dan toch verstandiger.